Dela och gilla oss på Facebook:
Dela på Facebook

17 år från idé till produkt

Beställ här
Beställ ditt exemplar av Draghajen på https://veckans-bok.se/product/draghajen/

För sjutton år sedan när jag inte hade någon båt men alltid kastspöet i bilen och tog varje chans jag fick, så fiskade jag ofta på de sämsta tänkbara ställena. Du vet, vid en kant av en kant där jag kunde nå vattnet.

Det var inte de sämsta platserna för att få fisk men ofta sämsta för att riskera att fastna och förlora fiskedrag.

Så jag gick till verkstaden på landet och tänkte och, hela den sommaren testade jag olika lösningar för att lossa drag när de fastnat.

I slutet av sommaren hade jag kastat mängder av förslag och stod i fönstret på andra våningen i sommarhuset som vanligt med draget fäst i en stock där nere och ropade på min fru och barnen:
- Den här kommer att fungera!
- Ja ja.

Det gjorde den. Det stora testet däremot gjorde jag såklart i olika vatten. Jag sänkte stenar med rep runt som jag satte drag och linor i, filade lite till, testade olika vikter och sommaren 2001 var den riktiga prototypen med rätt vikt och rätt vinkel på det inre röret, rätt urtag i metallen och rätt längd på springan som tar tafsen på ovansidan om man inte når fram till draget.

Läs vad kunderna tycker här

Den första fungerande prototypen.

Den första 3D-utskriften i plast.

Den första 3D-utskriften i metall.Och sedan började den långa resan
När jag kom hem efter den sommaren så kontaktade jag något som hette Innovationscentrum i Stockholm. De hjälpte uppfinnare att få kontakter så de kunde tillverka sina saker. Jag träffade Kaj Mickos (en riktig stjärna och eldsjäl). Med mig hade jag ett kastspö och en träbit. Jag demonstrerade.

Han trodde på här direkt. Och jag fick ett innovationsbidrag och kunde sätta igång med att göra en design, sätta igång en patentansökan och leta tillverkare.

Allt var lätt utom det där med tillverkare. Produkten är lite svår att gjuta i ett stycke och att göra den i delar blev alldeles för dyrt. Det gick inte att tillverka den här produkten i Sverige.

Så jag gav upp. I tolv år.

Jag lade ner min prototyp i fiskelådan använde den genom åren men gick tillbaka till mitt vanliga jobb som författare och förläggare på Redaktionen och Ego förlag.


Nu spelar vi fram tiden femton år
Jag och några kompisar var ute och fiskade på våren 2016 och en kille fastnade med sin wobbler. Jag langade fram min kantstötta prototyp och drog upp hans fastnade drag.
- Du måste tillverka den där, sa han.
- Svårt, sa jag och dessutom har jag fullt upp med förlagen.

Men det där han sagt slog rot och när jag började undersöka förutsättningarna igen så hade världen förändrats en hel del sedan mitt första försök.

Det gick plötsligt att göra 3D-utskrifter i plast för att testa men det gick också att vända sig till utländska företag och göra 3D-utskrifter i metall.

Fantastiskt!

Jag satte igång igen. Och allt bara flöt på utom med en sak – jag ville ha ”Made in Sweden” på Draghajen.

Här har Sverige mycket att lära av andra länder. Det gick inte. Om företag ens svarade på mina frågor så var det buttert och bittert. Och de som svarade kunde inte tillverka.

Så jag vände mig till Kina. För att jag var tvungen.

Kinesiska företag kan allt och det de inte kan löser de. Det finns helt enkelt inga problem. Jag hittade ganska snabbt ett företag som kunde göra allt det svenska företag inte kunde göra.

Patentet
Patentansökan kostar skjortan. Men inte bara det. Det är rätt krångligt också. Därför vände jag mig till samma patentbyrå som för sjutton år sedan och bad dem ta upp min ansökan igen. Det mesta av materialet fanns kvar och det de inte hade letade jag fram i mina lådor. De här juristernas specialkunskaper kostar väldigt mycket pengar och varje liten del i processen är en ny faktura. Men samtidigt var det viktigt att försöka få ett patent så att ingen bara kan kliva in och ta idén som jag lagt så mycket tid och pengar på.

Så, den 15 oktober 2018 kom beskedet att jag fick patentet klart och om du är intresserad kan du läsa
beslutet här


Och nu är den färdiga Draghajen här:


Jag har lagt ner så mycket tid och pengar på Draghajen att den aldrig kan bli lönsam. Det finns inte en chans. Däremot behöver jag inte sitta i gungstolen i framtiden och ångra att jag inte gjorde den. Så där är vinsten för mig i det här projektet. Den fungerar. Den finns och den kommer att spara massor av pengar åt folk som gillar att fiska.

I alla fall åt de 2 000 som köper den.


Läs vad kunderna tycker här


Beställ här
Beställ ditt exemplar av Draghajen på https://veckans-bok.se/product/draghajen/